φορτώνει ...

Ανακατασκευή – Refill Μελανοδοχείων

Με το κόστος των αυθεντικών μελανιών να είναι αρκετά μεγάλο, η ανακατασκευή (refill) μελανοδοχείων είναι η οικονομικότερη εναλλακτική λύση. Διαβάστε πως γίνεται σωστά η ανακατασκευή μελανιών ώστε να έχετε ποιοτικές εκτυπώσεις χωρίς προβλήματα.

Ανατομία ενός Μελανοδοχείου

Τα περισσότερα μελανοδοχεία αποτελούνται από τα εξής μέρη: Το αυτό καθαυτό δοχείο (1), ένα σφουγγάρι που συγκρατεί το υγρό μελάνι και βρίσκεται εντός του δοχείου (2), το καπάκι του μελανοδοχείου (3) και την ηλεκτρική επαφή (κύκλωμα) του μελανοδοχείου που καθιστά δυνατή την επικοινωνία με τον εκτυπωτή (4).

Διαδικασία Ανακατασκευής Μελανοδοχείου

Η διαδικασία για την ανακατασκευή μελανιών είναι κάπως χρονοβόρα και πολύπλοκη. Σκοπός είναι να απορροφήσει το σπογγώδες υλικό μελάνι ίδιας ποιότητας και σε συγκεκριμένη ποσότητα που ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής όπως και στο γνήσιο (2). Έτσι λοιπόν μόλις παραλάβει ο τεχνικός το δοχείο, το ελέγχει να διαπιστώσει αν λειτουργεί το κύκλωμα (4), το καθαρίζει από τυχόν υπολείμματα στο εσωτερικό (1), έπειτα συμπληρώνει με το ανάλογο χρώμα τοποθετώντας το σε εξειδικευμένη μηχανή και τέλος πριν το συσκευάσει (αμπαλάζ) το επανελέγχει κάνοντας τεστ εκτύπωσης διασφαλίζοντας τη ποιότητα του.

* Για καλύτερα αποτελέσματα με ποιοτικές εκτυπώσεις χρησιμοποιούνται κενά αυθεντικά μελανοδοχεία που δεν έχουν ανακατασκευαστεί στο παρελθόν.

Αναλυτικά Βήματα Ανακατασκευής

 • Έλεγχος Μελανοδοχείου – Η διαδικασία ανακατασκευής ενός μελανοδοχείου ξεκινά από τον έλεγχο του. Το άδειο μελανοδοχείο ελέγχεται στον εκτυπωτή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι ηλεκτρικές του επαφές (κύκλωμα) λειτουργούν σωστά. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν το μελανοδοχείο είναι άχρηστο και τίθεται προς ανακύκλωση.
 • Καθαρισμός Μελανοδοχείου – Αφού το μελανοδοχείο ελεγχθεί και διαπιστωθεί πως το κύκλωμα του λειτουργεί σωστά, στη συνέχεια πρέπει να αδειάσει εντελώς από το παλιό μελάνι και να καθαριστούν τόσο τα ακροφύσια του όσο και το σφουγγάρι του δοχείου από υπολείμματα μελανιού. Ο καθαρισμός γίνεται με εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μέγιστη διασφάλιση ποιότητας. Στη μέθοδο της πλήρους ανακατασκευής το παλιό σφουγγαράκι αντικαθίσταται με νέο.
 • Τοποθέτηση Μελανιού εντός Δοχείου – Όταν το μελανοδοχείο έχει καθαριστεί και αδειάσει πλήρως, ακολουθεί η διαδικασία τοποθέτησης μελάνης. Υπάρχουν δύο κατηγορίες μελανιών: Dye Based και Pigment μελάνια. Η επιλογή του σωστού μελανιού παίζει σημαντικό ρόλο στη ποιότητα και την απόδοση του μελανοδοχείου και καλό θα η επιλογή να γίνεται από επώνυμα και πιστοποιημένα μελάνια καταξιωμένων εταιρειών στο χώρο.
  Η σωστή τοποθέτηση μελανιού γίνεται σε συνθήκες κενού αέρος με μηχανήματα vacuum, ώστε να εξαλειφθεί η παραμικρή πιθανότητα φυσαλίδων αέρα εντός του μελανοδοχείου. Λόγω της φύσης του, όταν τελειώσει το μελάνι, οι πόροι του σφουγγαριού γεμίζουν με αέρα ως αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν όγκο και να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση μελάνης με τη ποσότητα που πρέπει και όπως ορίζει ο κατασκευαστής. Επιπλέον, η ύπαρξη φυσαλίδων αέρα ωθεί το μελάνι προς τα κάτω (ακροφύσια) με πιθανότητα να υπάρξει διαρροή.
 • Επανέλεγχος Μελανοδοχείου – Αφού το μελανοδοχείο ανακατασκευαστεί πρέπει να ελεγχθεί για να διαπιστωθεί ότι λειτουργεί σωστά. Συνεπώς επανελέγχονται ηλεκτρονικά οι επαφές του δοχείου και πραγματοποιείται δοκιμαστική εκτύπωση (Test Page).
 • Συσκευασία και Αποθήκευση – Αν το μελανοδοχείο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα τότε πρέπει να συσκευαστεί σωστά ώστε να αποφευχθεί να «ξεραθεί» το μελάνι στα ακροφύσια του δοχείου. Αυτό επιτυγχάνεται σφραγίζοντας τα ακροφύσια με προστατευτική αντιστατική ταινία και τοποθετώντας ένα clip προστασίας το μελανοδοχείο συσκευάζεται σε αεροστεγές σακουλάκι. Η αποθήκευση του μελανοδοχείου πρέπει να γίνεται σε σκιερό χώρο, αποφεύγοντας τη ζέστη και το φως του ηλίου καθώς και έντονους κραδασμούς.

* Καλό θα είναι να χρησιμοποιηθεί εντός 30 – 45 ημερών

Πείτε ΟΧΙ στις αναβαθμίσεις του λογισμικού του Εκτυπωτή σας.
Κάθε αλλαγή του λογισμικού ακυρώνει τη δυνατότητα χρήσης Ανακατασκευασμένων – Συμβατών Μελανιών και η Εγγύηση πάυει να ισχύει σε περίπτωση παρέμβασης ή αναβάθμισης.

Newsletter signup

  Book an Engineer

  Collection Day

  Computer / Laptop

  Brand

  Operating System

  First name

  Last name

  Email address

  Contact phone number

  Address

  City

  Special requests

  Make an Appointment